klok

Actuele wachttijd

Laatste update:  06-05-2024

  • De wachttijd van aanmelding tot intake voor volwassenen algemene basis GGZ is 14 weken.
  • De wachttijd van aanmelding tot intake voor EMDR behandeling (binnen de basis GGZ) is 16 weken.
  • De wachttijd van aanmelding tot intake voor relatietherapie is 6 weken.
  • De wachttijd voor kinderen en jeugdigen tot 18 jaar is 3 weken

Je wachttijd wordt bepaald door de volgorde van aanmelding; wie het eerst komt, het eerst maalt. Zodra je het eerste gesprek hebt gehad stroom je in de week erna meteen door in de behandeling. Er volgt dan dus niet nogmaals een wachttijd.
 
Let op: de wachttijd is een indicatie; je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Als je alleen één bepaalde hulpverlener wil spreken of alleen op een bepaalde tijd naar de praktijk kunt komen, duurt het natuurlijk  langer dan wanneer je geen voorkeur hebt. Wat ons wel eens opvalt is dat mensen die op de wachtlijst staan telefonisch slecht bereikbaar zijn en dat we daardoor iemand niet kunnen bereiken als hij of zij aan de beurt is. Soms hebben we een uitval-uur en bellen we je om diezelfde dag nog langs te komen. Als je dan niet bereikbaar bent, gaat het uur naar iemand anders. Zorg er dus voor dat je goed bereikbaar bent op het telefoonnummer dat je ons hebt opgegeven. We hebben er voor gezorgd dat we geen anoniem nummer meer hebben, zodat je op het display kunt zien als wij het zijn: 0485-316202.

We hebben er alle begrip voor dat de meeste mensen deze wachttijden belachelijk lang vinden, sterker nog: dat vinden wij ook. Helaas is de situatie in de GGZ op het moment zo dat er te weinig gekwalificeerde psychologen zijn en dat de vraag naar hulp enorm is. We hopen op je begrip hiervoor.
 
Als je de wachttijd te lang vindt, kun je ook je zorgverzekeraar bellen en vragen om wachtlijstbemiddeling en zodoende kijken of er op een andere praktijk eerder plaats is. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf het eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de Treek-normen).